Bild på två händer som drejar en kruka

Hur svarar Jesus på bön?

Kan bön verkligen göra skillnad?  Varför skulle Jesus bry sig om mina böner? Och hur svarar Han isf. på bön?

Jesus bryr sig om dina böner av den enkla anledningen att Han älskar dig.

Ja, bön kan göra enorm skillnad. Bön spelar en avgörande roll i hur människors liv förvandlas.

Jesus älskar dig precis som du är, precis där du är. ”Warts and all”! Hans kärlek till dig är inte beroende av dina prestationer, hur andlig eller upplyst du är, eller hur väl du uppför dig. Hans kärlek till dig är konstant, villkorslös, evig och oändlig. Därför bryr Han sig också om dina böner. Därför längtar Han efter att du ska söka Honom och lära känna Honom.

Hans kärlek till dig är som en god far eller mors kärlek till barnet. Det är inte en fråga om barnet ska behöva vara duktig för att förtjäna föräldrarnas kärlek. Även om det tyvärr är vanligt i vårt samhället, så är en sådan relation mellan barn och förälder inte sund. Ditt barn är värt att älska villkorslöst, av den enkla anledningen att det är ditt barn!

Så är det med Jesus kärlek till varje enskild människa. Sådan är Hans kärlek till dig. Därför vill Han svara på dina böner när du söker Honom.

Hur svarar Jesus på bön?

Det beror på. Om du ännu inte tagit emot Honom som Herre och frälsare (”frälsare” betyder ”räddare”) så är Hans största fokus att föra dig till Honom. Han längtar efter dig mer än du längtar efter Honom. Han vill att du ska ha en relation med Honom, Han vill ösa sin kärlek och sitt liv över dig. Han vill flytta in i ditt hjärta, så nära som ingen kan komma.

Om du inte känner Jesus personligen ännu, så är det alltså relationen med Honom och sanningen om Honom som bör vara ditt fokus när du ber. När du ber, håll det enkelt och avslappnat, och be att Jesus ska uppenbara sig själv för dig. Ge det tid, ha tålamod. Hur du ber är minst lika viktigt som vad du ber. Var ödmjuk och sök sanningen om Jesus, be Honom leda dig.

Ytterst sett är det upp till Jesus hur Han vill svara på dina böner. Men om du söker Honom av hela ditt hjärta så har Han lovat att möta dig.

Det kan ske på många olika sätt. Du kan tex få drömmar från Honom, du kan uppleva Hans närvaro i ditt rum eller i ditt inre eller du kan få vara med om hur Han talar direkt till dig. Böcker du ska läsa, musik som du ska lyssna på eller människor som du ska träffa kan börja dyka upp på ett sätt som är allt för precist för att vara en slump. Du kan få syner och visioner som Han ger dig, du kan få upp Bibelverser i tankarna som du ska läsa. Ofta skickar Han kristna som redan känner Honom för att du ska kunna lära dig mer om Honom. Och så vidare.

Jesus svarar helt enkelt på en rad olika sätt, och varje gång är det unikt och personligt. Han känner dig och ser dig, och vill möta dig där du är. Han vill forma dig och dra dig nära Honom.

När vi pratar om bön och bönesvar är det oerhört viktigt att förstå att allt som händer i världen och våra liv inte är Guds vilja! Det finns inte en mening med allt som sker, Gud är inte en diktator som styr allt i världen in i minsta detalj. Vi är inte marionettdockor som i detalj styrs av Guds ”högre planer”. Människor har en egen vilja, och kan göra val som är emot Guds vilja. Lika så finns det en ond andlig värld, ett andligt mörker, som gör allt för att förstöra för människor.

När du börjar söka Jesus och be till Honom så är det därför viktigt att du inte tror att allt som sker nödvändigtvis är Guds verk. Mörkret kommer kanske att försöka hindra dig från att ta emot ljuset från Jesus. Men var inte rädd, Jesus är starkare än mörkret! Fortsätt söka Honom, Han älskar dig och kommer leda dig framåt när du helhjärtat söker Honom!

Tjuven kommer bara för att stjäla, slakta och döda. Jag har kommit för att de skall ha liv, ja, liv i överflöd. – Jesus

 

Om du behöver hjälp med att be, om du vill att någon ska be för dig eller om du behöver råd och stöd, så kontakta en bra kyrka eller hör av dig till mig!