Bild på uppslagen gammal bok

”Bibelns evangelier går ju inte att lita på!?”

”Evangelierna i Bibeln går ju inte att lita på, det vet ju alla! De är bara trosdokument och har inget värde som historiska källor om Jesus. Dessutom har vi andra källor som är bättre, tex. Tomasevangeliet.”

Många svenskar tror idag att evangelierna – de fyra biografierna om Jesus i Bibeln – är fulla med myter och legender och att de därför inte har något värde för oss om vi vill ta reda på vem Jesus egentligen var.

En del människor tror också att de kristna eller den Romerske kejsaren Konstantin redigerade texterna för att de skulle passa deras maktambitioner. Sen har vi ju det beryktade ”Tomasevangeliet” som sägs vara en bättre källa om Jesus än Bibelns evangelier. Dessa tankar blev allmängods för många svenskar i och med Dan Browns bok ”Da Vinci Koden”.

Dessa påståenden är populära i noveller och på olika internetsidor, men har det stöd i den historiska forskningen?

Se föreläsningen och ta dig en funderare!

Krånglar klippet? Du kan testa att se det här.

Klippet tillhör Apologia och Stefan Gustavsson.

 

Du är varmt välkommen att kontakta mig om du har frågor eller funderingar!